tisdag 11 januari 2011

Glasser

I julhelgen flyttade det in en ängel i min stereo. Hon heter Cameron Mesirow men kallar sig Glasser. Hon kommer från Los Angeles men har jobbat i studio även i Sverige och hennes röst och musik är besläktad med Bat for Lashes, Fever Ray, Björk, Florence + the Machine och Zola Jesus (höstskivan med den sistnämnda artisten har precis anlänt till biblioteket: låna!). Musiken på Glassers skiva ”Ring” blandar världsmusik med popkultur och är rytmisk, drömsk, elektronisk, mörk, men i ärlighetens namn hade jag kunnat lyssna på sången a cappella (och det vill inte säga lite). ”Ring” hamnade även på Sonics lista över de 25 bästa albumen för 2010.

”Apply” trummar igång skivan med en intensitet som gör att jag inte kan låta bli att undra om hennes pappa från Blue Man Group (!) fick ha ett finger, eller en hel trumpinne, med på skivan. Men inte mig emot! Trummor kan man sällan få för mycket av. På några av de andra spåren gör hon blixtvisit i Asien eller Afrika, och ibland hör man en omotiverad saxofon som för tankarna till Menomena. Varje ny låt utplånar minnet av den förra när jag lyssnar, den som är igång just nu är störst och härligast. Ända till ”Mirrorage” intar stereon. De spröda klingande klockorna för tankarna till Dead Can Dance och oh, vad bra det är! Lyssna själv här:
Det finns tillfälle att få uppleva fenomenet Glasser live inom kort. Onsdagen den 2 februari kommer hon nämligen till Babel i Malmö.

För den som är listnörd och vill kolla in Soniclistan, så är de 25 favoriterna här (de flesta finns att låna på biblioteket som synes):

1. Håkan Hellström - 2 steg från Paradise
2. The Radio Dept. - Clinging to a Scheme
3. Anna von Hausswolff - Singing From the Grave
4. Midlake - The Courage of Others
5. Merle Haggard - I Am What I Am
6. Teenage Fanclub - Shadows
7. Phosphorescent - Here's To Taking It Easy
8. Beach House - Teen Dream
9. Arcade Fire - The Suburbs
10. Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today
11. The National - High Violet
12. Big Boi - Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty
13. First Aid Kit - The Big Black & the Blue
14. Tracey Thorn - Love and Its Opposite
15. Sade - Soldier of Love
16. Robyn - Body Talk pt. 1
17. Steve Mason - Boys Outside
18. The-Dream - Love King
19. Glasser - Ring
20. Roky Erickson/Okkervil River - True Love Cast Out All Evil
21. Lloyd Cole - Broken Record
22. Säkert! - Facit
23. The Drums - The Drums
24. Caribou - Swim
25. Salem - King Night

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar