torsdag 11 november 2010

Gilla läget...

Gilla läget, tänk positivt. Med rätt inställning kan du erövra världen. Vi översköljs av böcker i positivt tänkande. Det finns ingenting som inte går att fixa med lite positivt tänkande. Behöver du pengar, vill du bota någon åkomma, gå ner i vikt, eller upp, hitta ett bättre jobb, en ny bil, ett flott hus, snart sagt allt är möjligt bara du har den rätta positiva attityden.
Den amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich surnade till ordentligt när hennes läkare uppmanade henne att inta en positiv attityd till sin cancersjukdom. Hon skulle se den som en gåva.
Istället beslöt hon sig för att undersöka den miljardindustri som sysselsätter oräkneliga coacher, motivationskonsulter, predikanter och föreläsare. Resultatet finns att läsa i Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande.


Vad händer när allt kritiskt tänkande blir bannlyst? När intellektuell problemformulering betraktas som något negativt. I boken sista kapitel ställer hon frågan om ett överdrivet positivt tänkande kunde ha varit en bidragande orsak till den ekonomiska krisen i USA (och världen).
På Lehman Brothers fick personer med ett kritiskt analytiskt sinnelag sparken under våren 2008 när de varnade för att fastighetsmarknaden var en bubbla. Banken gick som bekant omkull i september samma år.
Man kan tycka vad man vill om positivt tänkande - från De Nios sida nöjer vi oss med att citera den irländske poeten Yeats:

Cast a cold eye
On life, on death
Horsemen pass bye

1 kommentar:

  1. Säger som Gert Fylking; ÄNTLIGEN !!!
    Folk är på tok för positiva.... ;)

    SvaraRadera