torsdag 28 oktober 2010

Dilsa Demirbag-Steen till Kristianstads Stadsbibliotek

Tisdag den 2 november kommer Dilsa Demirbag-Steen till biblioteket för att presentera sin bok Fosterland, en uppföljare till den uppmärksammade debuten Stamtavlor. Dessutom är hon aktuell med boken Till frihetens försvar som hon har skrivit tillsammans med Per Bauhn, ett inlägg i debatten om de grundläggande individuella fri- och rättigheterna i ett mångkulturellt samhälle. Bokens tes är att dessa rättigheter aldrig får stå tillbaka eller inskränkas av hänsyn till religion eller missriktade föreställningar om kulturella särdrag.
Dilsa Demirbag-Steen har de senaste åren varit en av de skarpaste försvararna av det öppna samhället när dess grundläggande fri- och rättigheter kolliderar med kollektiva intressen oavsett om det handlar om islam, katoliscism eller partipolitik. Hon gör det inte minst utifrån sina egna erfarenheter, dem som hon skriver om i Fosterland.
Där beskriver hon resan från Kurdistan som sjuåring till Sverige där resten av hennes familj förenas, där två kulturer möts, krockar och på något vis ändå så småningom smälter samman. Som 14-åring lovas hon bort till en tio år äldre kusin i Kurdistan. Modern är glad som en lärka, men hur mycket ska man egentligen offra för sina föräldrars lycka?
Möt en ung kvinna som har haft kraften, modet och viljan att gå sin egen väg, i Konserthusets Lilla sal, tisd. 2/11 kl. 19.00.
Fri entré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar