måndag 30 augusti 2010

Kling + svensk independentfilm

Jag var och såg Puss på bio häromdagen och kan återigen konstatera att Sverige med regissören och författaren Johan Kling har fått en samtidsuttolkare av rang. Efter en lång och brokig karriär inom medie- och nöjesbranschen slog Kling igenom 2007 med den svårfinansierade spelfilmen Darling. Ett par år senare gavs den korta, täta romanen Människor helt utan betydelse ut. Darling blev snabbt, trots dess skrala budget, en kritikerfavorit och framröstades av svenska kritiker till en av 00-talets tio bästa filmer när tidskriften FLM summerade decenniet i början av året. Människor helt utan betydelse belönades med Borås tidnings debutantpris förra året. Jag måste säga att både filmen och romanen är otroliga, alla borde ta del av dem. Med vemodig grundton, subtilt, nyanserat och träffsäkert skildras personer som tappar fotfästet i tillvaron mot en fond av ett kyligt Stockholm. I Darling är det den uttråkade överklasstjejen Eva och den smått bortkomne, frånskilde Bernard och i mardrömslika Människor helt utan betydelse är det 32-åriga Magnus som under en ångestfylld och stekhet sommardag försöker få ordning på sitt liv. Vad som stannar kvar är kanske inte så mycket historierna utan känslan, av återhållen desperation, frusna leenden och den perfekta ytan som döljer avgrundsdjup.

Puss, en förvecklingstät ensemblekomedi som kretsar kring personerna i en amatörteater, når kanske inte upp till samma höjder men här finns samtidigt prov på de saker jag uppskattade med Klings föregående verk; de stiliserade, tragikomiska personskildringarna, känslan för dialog där samtidens klyschor balanseras mellan ironi och allvar. I Puss spelar bröderna Alexander och Gustaf Skarsgård. Roligt är att Gustaf också för tillfället håller på att färdigställa sin filmatisering av Johan Klings roman. Den ingår i Svenska filminstitutets och SVT:s novellfilmssatsning och får premiär på Göteborgs filmfestival 2011 för att därefter visas på tv under våren. Något att se fram emot!

Missa inte heller SVT:s satsning på svensk independentfilm. Denna vecka, med start idag, kommer fyra långfilmer producerade utan gängse stöd eller inom de stora produktionsbolagen att visas på tv under beteckningen Frizon 2010. Först ut är Ivica Zubaks film Knäcka. Senare i veckan visas Framtidens melodi, Nasty Old People (som först distribuerades via Pirate Bay) och slutligen Främmande land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar