tisdag 8 juni 2010

Odjuret


När Anders Roslund (från Kristianstad) och Börge Hellström besökte Bokfestivalen förra året var det fullt i konserthusets stora sal.
Tillsammans har de skrivit fem deckare och är på gång med sin sjätte och i höst ska första boken Odjuret spelas in av SVT och bli TV-serie.
Det som är speciellt med deras böcker är att de genom deckargenren ställer moraliska och etiska frågor och tar upp ämnen som är brännande aktuella som till exempel trafficing, gatubarn, och i "Odjuret" sexuella övergrepp mot barn. Alla deras böcker är välskrivna, väldigt realistiska och utan några som helst förskönande omskrivningar. I "Odjuret" våldtas och mördas en liten flicka och då polisen står maktlös tar flickans förtvivlade far lagen i egna händer. Nu jagar polisen inte längre en pedofil utan en far som begått ett överlagt mord. Ute i samhället växer sympatierna för pappan och vad är egentligen rätt och fel? Boken lyckas i sitt syfte med att väcka en mängd svåra frågor och är många gånger obehaglig och hemsk att läsa. Jag vet inte om jag kommer att klara av att se filmatiseringen, inte för att jag inte tror att den blir bra (ska bli spännande att se vem som ska spela Ewert Grens, hoppas man lyckas bättre än med Magnus Krepper som inte alls stämmer in på min bild av Eric Winter) utan för att den förmodligen blir lika stark och hemsk som boken. Det går inte att lugna sig själv med att ”det är bara en bok eller film”, det blir väldigt påtagligt att det som skildras händer allt för ofta i verkligheten. När Anders och Börge berättade om sitt skrivande och allt arbete bakom böckerna förstod man ändå bättre att det tyvärr är så.

1 kommentar:

  1. Ernst Günther hade varit bra som Ewert Grens. Om han hade levat.

    SvaraRadera