tisdag 25 maj 2010

Drottningar

Det har väl knappast undgått någon att det ska vara ett kungligt bröllop i sommar med kronprinsessan Victoria i huvudrollen. Om det är orsaken till att det kommer så många biografier om drottningar vet jag inte, men så är det i alla fall.

Moa Matthis: Maria Eleonora: drottningen som sa nej handlar om Gustav II Adolfs drottning och mor till blivande drottning Kristina.
Stig Hadenius: Drottning Victoria av Sverige. Hon var gift med Gustav V och Sveriges drottning från 1907.
Roger Lundgren: Ingrid: prinsessa av Sverige och drottning av Danmark, som var vår kungs faster och mor till den nuvarande drottningen av Danmark.
I alla tre böckerna ges porträtt av dessa historiska kvinnor, präglade av den tid och miljö de levde i.

Även på film handlar det om en drottning. I ”Young Victoria”, som kommit på DVD i år, är huvudkaraktären drottning Victoria av England. Att hon levde väldigt länge och är den monark som suttit på en kunglig tron längst kände jag till, men i denna film får man se henne som ung och föreställa sig hur det kan ha varit att vid 18 års ålder bli drottning och styra det brittiska imperiet. Alla historiska fakta är antagligen inte korrekta, men filmen väcker intresse för historien och för relationen med kusin Albert, även om man redan från börja vet hur det går. Kul att se drottning Victoria som ung, kvick och rolig och inte den allvarliga lite tjocka tanten i svart som, i alla fall är den bild jag har av henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar