måndag 12 april 2010

Kortfilm


Folkets bio har sedan ett par år tillbaka, satsningen är inne på fjärde säsongen, haft gratis kortfilmsvisningar på biografer runt om i Sverige. Inom projektet som kallas Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio har sedan starten en del guldkorn visats, bland annat Johannes Nyholms leranimation Sagan om den lilla dockpojken (visad i Cannes 2008), Jonas Odells prisbelönta, animerade dokumentär Lögner och Ruben Östlunds Händelse vid bank som vann kortfilmsbjörnen vid årets berlinfestival. Kortfilmen är ofta en förbisedd genre trots att det i dess format finns en större möjlighet till stilistiska och formella experiment och nytänkanden. Personligen tycker jag att kortfilmen har stått för något av det mest intressanta som gjorts i Sverige på senare år och det är häri vidden av den nationella filmproduktionen syns. Närmaste orter att besöka för att kunna ta del av filmerna i biosalong är Lund eller Malmö men saknas tid eller ork för att göra en utflykt söderut så finns möjlighet att se filmerna på dvd.



När jag nyligen satt och kollade igenom antologin över fjolårets filmer möttes jag av en rolig överraskning. En av filmerna utspelas i en för oss som ofta vistas i Kristianstad välbekant miljö, nämligen stationen. Perrongen heter filmen och är regisserad av Thérèse Ahlbeck. Det är en finstämd skildring av ett oväntat och känsloladdat möte. En ung kvinna (Ellen Mattsson) som tror att hon skall mötas av sin mamma vid tåget anländer till stationen men istället väntar hennes sedan många år frånvarande pappa (Loa Falkman) vid spåret…






Tycker man om kortfilm bör man också spana in Wholphin. Det är ett kortfilmsmagasin på dvd som ges ut fyra gånger per år av McSweeney’s, den amerikanska författaren och litteraturförnyaren Dave Eggers smått legendariska tidskrift. De bästa kortfilmerna ryms på det fysiska magasinet men från Wholphins hemsida är det möjligt att streama en mängd kortfilmer gratis. Här kan man botanisera bland mer eller mindre, oftast mindre, etablerade filmares verk.




/Olof

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar