torsdag 18 september 2014

Cineastiskt tuggmotstånd - filmer att bli hungrig av
Snart finns den trivsamt lågmälda dramakomedin The Lunchbox att låna på Kristianstad bibliotek.(Rekommenderas!) I denna aptitretande indiska gourmetmatversion av Nora Ephrons Du har mail, leder en fellevererad lunchlåda till ett oväntat möte mellan en surmulen kontorstjänsteman och en olycklig hemmafru i Bombay. En film som man gör klokt i att inte se på fastande mage. Den fick mig att tänka vidare på några favoritfilmer där just mat och matlagning spelar en särskild roll.
Still Walking (2008): "Rättikor är toppen!" Så lyder första repliken i detta vackra och kontemplativa japanska drama, om två vuxna syskon som reser hem till sina åldrade föräldrar för den årliga minnessammankomsten över deras storebror. Stillsamt avtäcks relationerna inom familjen samtidigt som filmen lägger stor tonvikt på de små vardagsbestyren, rutinerna och ritualerna - inte minst matlagningen.
Couscous (2007): Mästerligt om familj i sydfrankrike som bestämmer sig för att starta en couscousrestaurang på en gammal båt, när fadern förlorar sitt jobb som hamnarbetare. Drabbande och närmast hypnotiskt suggestivt berättad! Regissören Abdellatif Kechice belönades förra året med Guldpalmen i Cannes för hjärtslitande kärlekshistorien Blå är den varmaste färgenäven den med flera briljanta måltidsscener.


Mat, dryck, man, kvinna (1994): Ang Lee (The Ice Storm, Brokeback Mountain mfl.) hade innan han blev upphöjd Hollywoodregissör gjort tre filmer i Taiwan, den så kallade "pappa vet bäst"-trilogin. Den tredje i ordningen är ett inkännande och roligt porträtt av en pensionerad mästerkock och hans tre döttrar, som var vecka träffas över en minutiöst väl förberedd söndagsmiddag.
En kvinna under påverkan (1974): John Cassavetes sjuttiotalsklassiker är förstås först och främst ett lysande psykologiskt kammarspel med oöverträffade skådespelarprestationer av Gena Rowlands och Peter "Columbo" Falk. Men den innehåller också filmhistoriens kanske bästa middagsscen, där Rowlands bjuder maken Falk och alla hans arbetskompisar på spaghetti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar