torsdag 25 september 2014

En by utan män


Violette Ailhaud (1835–1925) är sjutton år och nyförälskad när hennes provensalska hemby 1852 brutalt berövas alla sina män i repressionen som följer på det republikanska upproret mot Napoleon II i december 1851.
De två följande åren lever byns kvinnor totalt isolerade från omvärlden och i förtvivlad väntan på att männen ska återvända. Läget blir alltmer desperat. För att släktets fortbestånd ska säkras svär kvinnorna en ed att den förste man som dyker upp ska bli deras gemensamma. 

”Allt var planlagt för den händelse en man skulle dyka upp. I första hand ville vi åt hans säd, i andra hand hans arbetskraft och i sista hand hans sällskap. Inte för ett ögonblick hans kärlek.” 

Historien är egentligen för bra för att vara sann och halvvägs genom den korta, poetiska och vackra texten kom jag på mig själv med att undra hur jag kan vara så lättlurad att jag går på den här historien som alltså utger sig för att vara sann. MEN efter en del googlande har jag inte stött på någon uppgift om att det skulle röra sig om ett falsarium. Violette Ailhaud har verkligen levt i en by i Provence och eftersom hon var den första som fick se Jean när han intet ont anande kom vandrade genom dalen så var han hennes först. 

Förförelsen är långsam. Hon upptäcker att han läser. 

”För mig kan en man som läser inte vara annat än god.” 

De blir tillsammans, hon blir med barn. Violette är nog kär i honom men ett löfte svuret under ed bryter man inte. Med ett litet stygn av svartsjuka delar hon med sig av Jean till byns andra kvinnor, innan han fortsätter sin vandring, far till en hel hop ungar. 

Allt skildrat på ett poetiskt språk som är en enda hyllning till kärleken. Violette Ailhaud skrev ner sin berättelse 1919 då byn för andra gången (första världskriget) hade berövats alla sina män. Nu har den kommit ut på svenska under titeln Såningsmannen (Elisabeth Grate Bokförlag, 50 s.)

onsdag 24 september 2014

Brasilien berättar

Bokmässan i Göteborg  fyller 30 år med att fokusera på Brasilien. Vill du förbereda dig genom att läsa brasilianska författare börjar det bli ont om tid, men lite noveller hinner du kanske med?

Ljud av steg: Brasilien berättar är en novellsamling ur Tranans berättarserie som innehåller 37 korta berättelser, bland annat titelnovellen av Clarice Lispector, kortnoveller av Fernando Bonassi och Adriana Lisboa samt flera längre texter av sammanlagt 21 författare.

Nedan följer en kortnovell av Bonassi, betitlad Föräldrar och barn:


- Mamma...Varför är det så mycket myggor?
- Ta bort handen.
- Om jag tar bort handen kommer det myggor, mamma.
- Ta bort handen genast!
- Är du fortfarande arg på honom?
- Nej, jag tror inte det.
- Varför kan vi inte ta bort honom härifrån i så fall?

- Jag vet inte...
- Vi skulle kunna lägga honom i sovrummet.
- Nej. Jag vill inte ha honom där längre.
- Mamma...Kommer inte pappa att vakna?

- Nej, jag tror inte det.
 




tisdag 23 september 2014

Du försvinner - en thriller om hjärnan

Christian Jungersen är en dansk författare, som fick sitt stora genombrott med romanen Undantaget (på svenska 2006). Den fick flera priser och är en thrillerartad berättelse om maktspel och intriger på Danskt Centrum för Information om folkmord (DCIF). I år har han kommit med en ny bok, Du försvinner, som beskrivs som en thriller om hjärnan. I bokens centrum står familjen Halling som består av Frederik, framstående rektor för en ansedd privatskola i Danmark, hans fru Mia, som är lärare och deras tonårsson Niklas. De lever ett bra liv tillsammans, även om Mia för några år sedan var beredd att lämna Frederik på grund av att hans jobb tog all hans tid och att hon dessutom kom på honom med att vara otrogen. Men under de senaste åren har Frederik blivit den exemplariske äkta mannen och de har kommit varandra närmare än någonsin. På en semesterresa till Mallorca kollapsar Frederik och man konstaterar att han har en stor hjärntumör som måste opereras akut. Efter operationen blir ingenting sig mer likt. Frederik är totalt förändrad och beter sig märkligt. Dessutom uppdagas att han under de senaste åren har förskingrat stora summor av skolans pengar, som nu, på grund av detta tvingas i konkurs. Familjens liv slås i spillror och hela livet blir ett stort kaos. Mia börjar undersöka allt som har med hjärnan att göra för att försöka förstå och ställer svåra frågor som: Är man skyldig till brott som begåtts när man är sjuk? Vad händer med familjen när någon blir svårt sjuk och dessutom personlighetsförändrad? Är det OK att sluta älska sin man som har blivit en helt annan på grund av sjukdom?
Jag sträckläste boken, som ställer fler frågor än ger svar, det finns mycket att diskutera!

torsdag 18 september 2014

Cineastiskt tuggmotstånd - filmer att bli hungrig av
















Snart finns den trivsamt lågmälda dramakomedin The Lunchbox att låna på Kristianstad bibliotek.(Rekommenderas!) I denna aptitretande indiska gourmetmatversion av Nora Ephrons Du har mail, leder en fellevererad lunchlåda till ett oväntat möte mellan en surmulen kontorstjänsteman och en olycklig hemmafru i Bombay. En film som man gör klokt i att inte se på fastande mage. Den fick mig att tänka vidare på några favoritfilmer där just mat och matlagning spelar en särskild roll.




Still Walking (2008): "Rättikor är toppen!" Så lyder första repliken i detta vackra och kontemplativa japanska drama, om två vuxna syskon som reser hem till sina åldrade föräldrar för den årliga minnessammankomsten över deras storebror. Stillsamt avtäcks relationerna inom familjen samtidigt som filmen lägger stor tonvikt på de små vardagsbestyren, rutinerna och ritualerna - inte minst matlagningen.








Couscous (2007): Mästerligt om familj i sydfrankrike som bestämmer sig för att starta en couscousrestaurang på en gammal båt, när fadern förlorar sitt jobb som hamnarbetare. Drabbande och närmast hypnotiskt suggestivt berättad! Regissören Abdellatif Kechice belönades förra året med Guldpalmen i Cannes för hjärtslitande kärlekshistorien Blå är den varmaste färgenäven den med flera briljanta måltidsscener.


Mat, dryck, man, kvinna (1994): Ang Lee (The Ice Storm, Brokeback Mountain mfl.) hade innan han blev upphöjd Hollywoodregissör gjort tre filmer i Taiwan, den så kallade "pappa vet bäst"-trilogin. Den tredje i ordningen är ett inkännande och roligt porträtt av en pensionerad mästerkock och hans tre döttrar, som var vecka träffas över en minutiöst väl förberedd söndagsmiddag.








En kvinna under påverkan (1974): John Cassavetes sjuttiotalsklassiker är förstås först och främst ett lysande psykologiskt kammarspel med oöverträffade skådespelarprestationer av Gena Rowlands och Peter "Columbo" Falk. Men den innehåller också filmhistoriens kanske bästa middagsscen, där Rowlands bjuder maken Falk och alla hans arbetskompisar på spaghetti.





fredag 12 september 2014

Drakar i litteraturen

Just nu har vi en liten monterutställning med drakar i olika färger och storlekar på Stadsbiblioteket. Drakar är just nu ganska "heta" i framförallt den visuella populärkulturen men de har förekommit i våra skrivna och talade berättelser länge. Drakar ser vi t ex. i Game of Thrones, en tv-serie som bygger på George R. R. Martins fantasyserie Sagan om is och eld. I början av serien är drakarna utrotade men karaktären Daenerys Targaryen får tre drakägg i bröllopspresent. Drakarna blir under seriens gång hennes trumfkort, hennes stora kärlek men också en förbannelse. 




En annan anledning till drakarnas återkomst är filmatiseringen av J.R.R Tolkiens Bilbo - En hobbits äventyr. Boken är kaxigt nog uppdelad i alla fall tre filmer och andra filmen handlar till stor del om draken Smaug som vaktar sina juveler (som han har tagit från dvärgarna) i ett berg. Tolkien skrev om Smaug inspirerad av eposet Beowulf. Smaug är Tolkiens moralberättelse om girighet och förbannelse. 



Drakar förekommer i fantasy- och äventyrhistorierna. Men är också vanligt förekommande i barnlitteraturen. I böckerna och filmerna om Harry Potter lär vi känna drakraserna Ungersk taggsvans, Svensk kostnosig och Norsk ryddrake. I Cresida Cowell's böcker Draktränaren möter vi lite snällare drakar. Men i Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta är draken Katla en del av den onde Tengil's rike. Katlas eld dödar och förlamar människor. Och det är nog oftast den rollen som drakar i litteraturen får spela, något mörkt och hotfullt. Ibland utnyttjad av människan på grund av sin kraft. 



Läs mer om drakar i The Guardian här och testa dina kunskaper om drakar i litteraturen.

onsdag 10 september 2014

Serier

Just nu har vi en serieutställning på Kristianstad Stadsbibliotek, och nedan kommer ett urval:
Svartvita serier
Edward Gorey: De förtryckta kusinerna och andra historier"Till synes ovetande om idyllens mörka underströmmar höjer männen sina tekoppar, slår kvinnorna upp sina parasoller, medan barnen försvinner ett efter ett..."
Nina Hemmingsson: Det är svårt att vara Elvis i UppsalaEn samling från Hjälp, Jag är din flickvän nu samt 40 hittills outgivna serier.
Henrik Lange: 80 romaner för dig som har bråttom och uppföljaren 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom.Litteraturklassiker, och andra böcker som lämnat en stämpel på vår tid, tas upp i en ruta eller fyra, med en underfundig glimt i ögat. 
Jonna Rubin Dranger: Askungens systerHär får vi styvsysterns version av det som egentligen hände på slottet...
Serier i färg
Peter David: Det mörka tornetEn serieversion av Stephen Kings science-fictionbokserie Det mörka tornetSkräck, fantasy och västern i en salig blandning.
Sara Granér: Det är bara lite AIDSSatirtecknare. Hon fick region Skånes kulturpris 2013.
Jodorowsky/Gimenez: MetabaronernaI denna första del följer vi Othon av Salzas liv och leverne. En olycka inträffar under marmorbrytandet till de kejserliga palatsen och svärfadern, baron Berard av Kastaka, inser att Othon kan vara värdig att få ta emot ett djupare arv än hans jordiska egendomar.
Den har sex delar på svenska. Alejandro Jodorowsky samarbetade ett antal gånger med fransmannen Moebius, som dog 2012 och bland annat gjorde en del av filmen Fifth element.
Lina NeidestamZeldaZelda är en feministisk åttiotalist som har gett upphovskvinnan flera priser.
Lina Neidestam har också gett ut Maran och Berättelser från Engelsfors.

I ett av duktighetskomplex infekterat samhälle, där neuros avlöser neuros, är det oerhört befriande att se Sara Granér angripa sin om-värld. Med en illvillig och vräkig humor som aldrig blir plump inspirerar hon oss att bryta med traditionella beteenden. Att ta itu med vår så vidrigt trevliga och mysiga tillvaro med nyöppnade ögon."

citat från Galago.se

tisdag 9 september 2014

Bokfestivalen 2014

Bokfestivalen 2014 är över och det känns allt lite vemodigt. Det har varit mycket roligt, intensivt och intressant. Utbudet är stort och det kan ibland vara svårt att välja i det digra programmet, men det är det som är meningen med festival, man ska ha möjlighet att kasta sig mellan olika programpunkter och faktiskt välja vad man helst vill lyssna på. Årets festival var den första i det nya Kulturkvarteret och känslan av att ha alla salar samlade på ett ställe med caféet i mitten för återhämtning och samtal var väldigt bra.
Bland de programpunkter jag hade möjlighet att ta del av vill jag framhålla Tove Folkesson, som sent på fredagskvällen pratade för en liten skara åhörare om sitt skrivande och sin bok Kalmars jägarinnor. Boken handlar om ett gäng tonårstjejers vilda framfart i Kalmar under gymnasietiden på 1990-talet och ställer viktiga frågor om vad som är tillåtet i olika grupper. Jag blev verkligen sugen på att läsa boken och tycker Tove gjorde ett fantastiskt framträdande!  
På lördagseftermiddagen gav Jens Christian Gröndahl intressanta tankar om språk och varför det har blivit så svårt för oss svenskar att förstå danska och tvärtom. Det var också intressant att märka att det var ganska lätt att förstå honom när han pratade, men när han sen läste ett stycke ur sin nya bok var det betydligt svårare att hänga med.
Hopps du hittade läsinspiration och någon ny författare vars böcker du vill läsa när höstmörkret faller och boka in första helgen i september nästa år, då blir det en ny bokfestival!

onsdag 3 september 2014

Titelverb



Spring så fort du kan
Sofia Nordin

Fristående fortsättning på En sekund i taget, där Ella och Hedvig överlever en katastrof, var och en på sitt vis. I den här boken träffar de Ante och några till.   Överlevare kan ha dåligt samvete, och inte alltid för det man tror. Konkurrens kan uppstå där det borde vara sammanhållning. Det där med att vara ensam är både lätt, och svårt. Att leva med andra kan också vara en utmaning. Får man förälska sig och drömma om en framtid?


Medan mörkret faller
Anna Lihammer


Carl Hell och Maria Gustavsson utreder ett mordfall på Uppsala Universitet. Fler mordfall inträffar, med kopplingar långt ner i underjordiska, rashygieniska strömningar. Men Hell och Gustavsson har även andra problem...


Gräset sjunger
Doris Lessing

Sydrhodesia på femtiotalet. Mary och Moses. Och Mr Turner. Och en hetta som snart blir olidlig. 

Den filmades i Zambia av en svensk regissör och fick namnet Killing Heat
Atjimpa: det mystiska ordet av Catarina Sobral.

Vad är atjimpa? Är det ett verb, ett substantiv, ett adjektiv? En klurig och rolig bok om ord och deras användningsområden. Rekommenderas även till vuxna!




Grejen med verb: grammatik som du aldrig sett den förut
Sara Lövestam

Det här är också en bok om ord och ordklasser, men den här gången för vuxna. Vad är det med verb som gör att de bestämmer så mycket? Grammatik på ett både intressant och roligt vis.

Vill du läsa mer om verb, eller om språk? Gå till Mölndals länkbibliotek, avdelning F, eller Verbix, hittad via Lunds Universitets gamla länksamling Safir, avdelning F.