tisdag 11 februari 2014

Levande och döda i Winsford

Håkan Nesser debuterade som författare 1988 och har skrivit många, i mitt tycke, spännande och läsvärda romaner. Skuggorna och regnet från 2004 har länge hört till en av mina favoriter som jag gärna tipsar om. Nu har jag läst hans senaste Levande och döda i Winsford, som kom i augusti i fjor och ni som inte har läst den har verkligen något att se fram emot!

Boken handlar om Maria, en kvinna 50+ som tillsammans med sin hund hyr ett hus i den lilla byn Winsford i sydvästra England. Man förstår snart att hon flyr från något och att hennes framtid är oviss. 
När berättelsen backar i tid får man veta att hon tillsammans med sin man, Martin lämnat Sverige för att tillbringa vintern i Marocko. De har haft en jobbig tid då Martin varit anklagad för våldtäkt på en ung kvinna vilket deras redan dåliga relation inte blivit bättre av. 
Men nu i England är Maria ensam. Var är Martin? Varför använder hon inte sitt riktiga namn? Vem är det som följer efter henne? 
Maria har ett mål med sin vistelse och det är att överleva sin hund. Men då tiden går börjar ett hopp att växa, kanske kan man fly från sitt förflutna och faktiskt få en andra chans i livet.....

2 kommentarer:

  1. Den här gillade jag också! Tycker speciellt mycket om att Nesser låter berättelsen utspela sig i hedlandskapet, som flera före honom (Svindlande höjder, Baskervilles hund osv.).

    SvaraRadera
  2. Roligt att du också gillade den. Håller med dig om miljöbeskrivningarna.

    SvaraRadera