måndag 13 januari 2014

Tempo, tempo

Tittar i den nya almanackan för att se vad jag har framför mig denna tredje vecka in på det nya året, och upptäcker att det är tjugondedag Knut idag. Googlar lite på denna händelse och förstår att bakgrunden till dess uppkomst till stor del är en sammanblandning av historiska, religiösa och folkloristiska fenomen. Julfirandet avslutas med tjugondedag Knut – då ska julen ut! Det är alltså helt okej att njuta av julgran, julmusik och julgodis ända fram till idag, det vet ni väl? Eller åkte julgranen ut för länge sedan, kanske redan mellan jul och nyår? Efter att ha tagit del av många statusuppdateringar på Facebook och flera olika bloggar förstår jag att det är ganska vanligt att kasta ut julen i mellandagarna och köpa hem tulpaner i stället. Men då har man å andra sidan kanske "firat jul" sedan i slutet av november? Traditioner förändras ju (långsamt), men man kan nog konstatera att vi lever i ett upplevelsefokuserat samhälle med högt tempo där siktet redan är inställt på nästa upplevelse. Man har lite problem med mindfulness, med andra ord.

Jag hörde häromdagen på radio att TV-serier blir allt mer populära, att de på allvar börjat konkurrera med biograferna om tittarnas gunst. Detta har förmodligen att göra med att man idag kan ladda ner och se en hel serie i ett sträck utan att behöva vänta en vecka på nästa avsnitt. Men med detta har tittarnas krav på ett snabbt händelseförlopp ökat. Det tog Ross och Rachel i Vänner ca tio år att få varandra på riktigt - skulle det funka för dagens tittare? I juldagarna brukar SVT sända en nyproducerad svensk dramaserie - gärna med historiska förtecken. Denna julen var det Fröken Frimans krig som sändes, kanske är du en av dem som såg den? Åsikterna bland recensenterna var lite varierande, men det förekom kritik mot att händelseförloppet var så långsamt. Motreaktioner på detta från många tittare var att man uppskattade det lite långsammare tempot  i en annars hektiskt omvärld. 

Nåväl, lite boktips kan väl vara på sin plats: "Långsamhetens lov eller Vådan av att åka moped genom Louvren" av Owe Wikström,  "Det händer när du vilar" av Tomas Sjödin, "Mindfulness i vardagen" av Ola Schenström och "Smart och lat" av Tomas Danielsson. Finns såklart på biblioteket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar