fredag 10 maj 2013

Varför ni borde läsa Alan Moore!

  • Därför att han är en av serievärldens bästa författare och har åstadkommit några av de mest lästa och omtyckta i genren. De är även mina favoritböcker, oavsett genre, då en bra bok alltid är en bra bok.
  • Har ni råkat se filmatiseringarna av nedanstående titlar - glöm dem och läs böckerna istället! Alan Moore själv är missnöjd med fimerna och har inte lämnat sitt godkännande till någon av dem.
  • Följande titlar rekommenderas då de har blivit serieklassiker och tillhör den obligatoriska läsningen i genren:
  • V for Vendetta (1988) - om ni läser boken och kollar här får ni veta varför det dykt upp Guy Fawkes-masker i nyhetsinslagen de senaste åren. Huvudfiguren i denna bok använder en sådan maskering för att göra uppror i ett fascistiskt Storbritannien. När jag läste boken fick jag själv kolla vem Guy Fawkes var och varför man bränner dockor som ser ut som honom i november varje år i England.
  • Watchmen (1987) - en annorlunda superhjältehistoria, som inleds med en superhjältes brutala död och rör sig mellan flera generationer superhjältar i ett USA hårt styrt av Richard Nixon (!) och där kärnvapenkrig hotar. Det är en rejäl serieroman, där serieavsnitt varvas med texter, t ex brev och dagboksanteckningar. När ni läst boken kan ni ge er på denna fullödiga artikel.
  • From Hell (1991-98) - av någon anledning tyckte Hollywood att Johnny Depp skulle passa bra i rollen som den mullige kommissarie Abberline, en man från arbetarklass som klättrat i graderna inom Scotland Yard. Abberline försöker ta reda på vem som mördar prostituerade i Londons Whitechapel. En mycket intressant bok om London då och nu, som avslutas med Alan Moores tankar om vem som egentligen tjänat på de stackars kvinnornas död.
  • The League of Extraordinary Gentlemen (2000-03) - utspelas i ett alternativt London där flera litterära figurer samlas i en 1890-tals variant av superhjälteliga. Medlemmarna består bl a den Osynlige mannen, Kapten Nemo och Mr Hyde.
  • Här kan ni kolla i katalogen för att se vilka böcker av Alan Moore som finns på Kristianstad bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar