måndag 6 maj 2013

Europa

På väg till jobbet idag lyssnade jag på P1:s program Ring P1. Ett intressant program på så sätt att man förundras över hur mycket det finns som vi människor egentligen förundras över eller har åsikter om.  Idag blev det dessutom lite rafflande när Sveriges utrikesminister Carl Bildt utan förvarning bestämde sig för att ringa upp Ring P1 efter att programledaren Alexandra Pascalidou twittrat ut en fråga till honom. Alexandra Pascalidou är mycket sympatisk i sitt bemötande av inringarna, dessutom är hon också författare till åtminstone en bra bok: Taxi. I boken beskriver hon tjugotre taxiresor och därmed tjugotre berättelser från en värld i rörelse. Det är läsning som fängslar och berör.

En av dem som ringde upp P1 idag tyckte att EU inte fungerar på ett bra sätt - nej till EU, helt enkelt, men ja till ett europeiskt samarbete och en europeisk gemenskap. Det slog mig då, att denna vecka infaller faktiskt Europadagen, närmare bestämt på torsdag den 9:e maj, men då det är en helgdag i Sverige uppmärksammar vi här Europadagen vid skiftande tillfällen under hela veckan. Europadagen firas t.ex. i Stockholm idag. Den 9:e maj anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Förutom den ekonomiska aspekten lades stor vikt vid den politiska betydelsen av hans plan - man skulle skapa en gemensam intressesfär för de länder som legat i krig med varandra. Till minne av Schumans 9 maj-deklaration firas sedan 1986 varje år Europadagen för att betona samarbetet mellan Europas folk. 

Bra bok om Europa: Café Europa av Slavenka Drakulic där hon gör träffande, och ibland roliga, men framför allt drabbande iakttagelser av skillnader mellan öst- och västeuropa.

 För övrigt är allt av Slavenka Drakulic bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar