Jag blir alltid nyfiken när en äldre bok plötsligt får ett uppsving. Detta hände senast med Hans Fallada's "Ensam i Berlin". Fallada var en tysk författare verksam under första halvan av 1900-talet. Han skrev realistiska skildringar som byggde på egna upplevelser och iakttagelser. Maklöshet hos den enkla människor i en orättvis värld var ofta temat. "Ensam i Berlin" hette från början "En för alla" och kom ut 1947 i Tyskland. Den bygger på en autentisk händelse då Fallada fick insyn i ett domstolsfall om ett gift par som hade lagt ut vykort på olika ställen i Berlin med upprop mot Hitler - vilket var förbjudet såklart. Boken skildrar mycket människors utsatthet i nazisimens Tyskland, hur människans rättigheter förintades och yttrandefrihet inte längre var en självklarhet.
Första gången "Ensam i Berlin" kom censurerades den - men i höstas kom den ut på svenska med uppdaterat innehåll. Boken är tjock och det har varit kö på den på bibblan (det är det fortfarande) så jag bestämde mig för att låna den som e-bok och att läsa den på surfplattan med läsappen Readmill. I appen kan man göra digitala understryckningar i böcker ochsamt även ha koll på långsamt/snabbt man läser. Dessutom kan man dela sin eboksläsning med andra via sociala medier.
"Ensam i Berlin" är en ruggig historia som skildrar den lilla människan i Berlin under Hitlers styre. Jag funderade på varför den har fått sådant uppsving idag - den är ganska lätt att läsa för att vara skriven för mer än 60 år sedan. Korta kapitel vilket passar en pendlingsläsare som jag. Och sen är vi idag fascinerade av Andra Världskriget, det kommer ut böcker hela tiden om Hitler, det politiska spelet och så vidare. Varför det är så vet inte men visst är det intressant att läsa om människors tillvaro under sådana hemska förhållande som det var - vad händer med oss under sådant förtryck?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar