onsdag 31 oktober 2012

Katastrofskildringar

Katastrof  - 1 stor olycka, plötslig förstörelse, förödelse, olycka, tragedi; stort misslyckande, sammanbrott, ruin, dråpslag, skräll, krasch, härdsmälta
2 avgörande vändpunkt, peripeti

Exempel på katastrofer är:
Vill du läsa mer om katastrofer kan du bland annat läsa:
Mikael Niemi: Fallvatten
Jonas Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder
Malin Sävstam: När livet stannar
Gerry Larsson: Psykiska reaktioner vid katastrofer och kriser
Al Gore: En obekväm sanning
Herbert Genzmer : De största katastroferna
Annabel Pitcher: Min syster är i tusen bitar

World disasters report

Eller se till exempel filmen Hajen eller Flykten från New York. För den som vill ha lite mysigare katastroffilm rekommenderas A nightmare before Christmas.

tisdag 23 oktober 2012

Sjöwall/Wahlöö i nytryck

Svenska deckare går på export till stora delar av världen och läses även flitigt på hemmaplan. De stora pionjärerna på området var Maj Sjöwall och Per Wahlöö, som på 1960- och 70-talet skrev de första moderna kriminalromanerna om kommissarie Martin Beck. De tio böckerna har glädjande nog kommit i nyutgåva i höst och finns nu att låna och läsa i nya fräscha band med snygga omslag. Böckerna har översatts till cirka 40 språk och har som säkert alla vet filmats åtskilliga gånger.
Maj Sjöwall kommer dessutom att tilldelas det spanska Pepe Carvalho-priset 2013. Priset delas ut till författare av alla nationaliteter med en bred och dokumenterad erfarenhet inom deckargenren och det måste man väl säga att hon har!
Tidigare har Henning Mankell fått samma utmärkelse, så även Michael Connelly och P D James, så hon är i gott sällskap. Priset delas ut i Barcelona i februari, då det är en årlig deckarvecka där.





måndag 22 oktober 2012

Augustnomineringar

Så var det återigen dags för ett litteraturpris, men idag endast nomineringar. Idag tillkännagavs nämligen de nominerade till årets Augustpris i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok, Årets svenska barn- och ungdomsbok och Lilla Augustpriset. Augustpriset är ju roligt på det sättet att man nu har en månad på sig att spekulera kring vilka de lyckliga vinnarna månde bliva.
Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok är:

En storm kom från paradiset, av Johannes Anyuru
Ingenbarnsland, av Eija Hetekivi Olsson
Sång till den storm som ska komma, av Peter Fröberg Idling
Springa med åror, av Cilla Naumann
Ett kort uppehåll från vägen från Auschwitz, av Göran Rosenberg
Medealand och andra pjäser, av Sara Stridsberg

Nominerade till Årets svenska fackbok är:

Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrin Kielos
Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobref, Arne Jönsson, Helene Schmitz
"Det står ett rum här och väntar på  dig..." Berättelsen om Raoul Wallenberg, av Ingrid Carlberg
Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin
Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia, av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritzen

På bibliotekets blogg för barn & unga kan du läsa om de nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok.

  






 


torsdag 18 oktober 2012

Borgen i Åhus - från utgrävning till bok

Visste du att Åhus har den äldsta stenborgen i Skandinavien? Utgrävningarna som startade 2007 kom helt att förändra synen på borgens historia och resulterade i den nyutkomna boken ”Borgen i Åhus : ett medeltida maktcentrum”.

Onsdagen 24 oktober kl. 19.15 kommer Jimmy Juhlin Alftberg till Åhus bibliotek. Jimmy, som är byggnadsantikvarie på Regionmuseet i Kristianstad och medförfattare till boken, bjuder då på en intressant föreläsning med en och annan cliffhanger!

Naturligtvis är det fri entré. Välkommen!

I samarbete med Regionmuseet Kristianstad.

tisdag 16 oktober 2012

Filmstudion 50 år!



Sugen på filmfest så här i oktoberrusket? Då kanske det passar bra med Filmstudions 50-årsfirande på Kosmorama och i Lilla Salen i helgen. Johannes Brost är ciceron och introducerar både den kritikerrosade ”Avalon” och därefter en hemlig film som skådespelaren valt i samråd med Filmstudion. På kvällen blir det Filmbar i Lilla salen, då en härlig mix av skånska kortfilmer utlovas. För tider och mer information kolla Filmstudions hemsida och deras facebook.

fredag 12 oktober 2012

Ytterligare en förhandsfavorit

Det blev en förhandsfavorit som vann Nobelpriset igen. Sedan en månad tillbaka har Mo Yan varit Unibets favorit till priset. Han låg med i toppen hela vägen fram till att det avgjordes och var som sämst andrahandsfavorit. Men på bibblan var det ingen som tippade honom, ingen la heller någon av hans böcker bland de tippade författarna på vårt Nobelmingel. (Till vårt försvar ska väl sägas att alla hans böcker var faktiskt utlånade.)
Hans verkliga namn är Guan Moye föddes den 17 februari 1955 i Gaomi i provinsen Shandong i nordöstra Kina. Uppvuxen i en fattig jordbrukarfamilj var inte litteraturen något som präglade de första levnadsåren.

Skoltiden blev inte heller långvarig och redan som tolvåring, mitt under Mao Zedongs kulturrevolution, hoppade han av skolan för att arbeta. Inledningsvis i föräldrarnas fotspår som jordbrukare, och därefter i fabrik. Mo Yan fick priset med motiveringen: "som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid." "Hans böcker är drömska skildringar av kinesisk landsbygd med influenser från den magiska realismen i Latinamerika". Extra roligt är det att det lilla förlaget Tranan ger ut hans böcker och att bibliotekarien Anna Gustafsson Chen har översatt honom. Hennes son lär ha kastat en vattenmelon i huvudet på Mo Yan när han var på besök i Sverige 2001, dock inte med mening. En ganska udda bedrift att skryta för barnbarnen. Häftigt att Kristianstadsbladet lyckades med bedriften att ha recensionen av hans nya bok samma dag som priset delades ut, dock kom boken ut i maj.
Själv har jag inte läst någon av hans böcker, men jag har sett filmen Det röda fältet, som bygger på hans bok med samma namn. Jag står numera på kö på Ximen Nao och hans sju liv.






torsdag 11 oktober 2012

Slow art

1986 protesterade italienaren Carlo Petrini mot att McDonalds skulle öppna ett snabbmatshak på Piazza di Spagna I Rom. Det blev avstampet för den strömning som kom att betecknas som Slow Food. Man värnade om maten, från produktionsledet till det som låg på tallriken. Den skulle omfattas av omsorg, helst vara närproducerad, vällagad och förhoppningsvis resultera i en måltid med plats för såväl kulinariska upplevelser som samtal. Alltså allt det som McDonalds inte stod för. 
Ur detta växte en hel ideologi som kallas Slow Movment. Idag finns det Cittaslow (Slow cities), slow travel, slow gardening, slow design för att nu bara nämna några avknoppningar. För en tid sen var jag på Nationalmuseum i Stockholm och tittade på utställningen Slow art som alltså handlar om långsam konst, konst som det tar tålamodskrävande lång tid att framställa. 

Flera av utställningens konstnärer framhöll det repetitiva, meditativa inslaget i processen. Här fanns broderier, utsökta smycken och skulpturer alla skapade med en oändlig omsorg in i minsta detalj. Exempelvis Helena Edmans halskrage inspirerad av forntida egyptiska guldsmycken.
Ur katalogtexten: ”Rören av titan fick sin färg med elektrolyt, där olika strömstyrka ger olika nyanser. Titanet måste vara kliniskt rent innan strömmen tillförs varför Helena Edman omsorgsfullt slipat bort oxidytan innan strömmen slagits på. När rören fått önskad färg sågas de till sin slutgiltiga längd, ett arbete som slukar mängder av sågblad. Slutligen trär Edman rören i fem rader med silkestråd. Halskragen väger 335 gram och består av ca 1 730 delar. Från skiss till färdigt smycke tog arbetet fyra månader.” 
Halskragen blev Edmans examensarbete vid Guldsmedehøjskolen i Köpenhamn och är ett av föremålen som Nationalmuseum visar på Slow art. En utställning att långsamt ta till sig och som stannar kvar länge hos betraktaren. Den pågår till den 3 februari.

tisdag 9 oktober 2012

Booker-priset 2012

Det är mycket priser på gång i litteraturvärlden just nu. Fokus ligger förstås på vems namn Peter Englund kommer att säga när han på torsdag öppnar dörren för att avslöja vem som får årets Nobelpris i litteratur. Spekulationerna är som vanligt i full gång och visst är det lite av en årlig höjdpunkt för litteraturälskare.
På Stadsbiblioteket kommer vi att ha Nobelmingel från kl 12.45 på torsdag, så har du vägarna förbi så är du välkommen att titta in!

Den 16 oktober, det vill säga på tisdag i nästa vecka tillkännages vem som får ett annat prestigefyllt litteraurpris nämligen, Booker-priset 2012. Detta pris har delats ut sen 1968 och ges till en författare från Brittiska Samväldet eller Irland som på engelska har utgivit den bästa romanen. Det är en jury som varierar från år till år som utser vinnaren och denne får, förutom äran,
50 000 pund i pris. Förra året vann Julian Barnes med romanen Känslan av ett slut, en bok som många i min omgivning pratat mycket gott om och som står på min "att läsa"-lista, men som inte kommit längre än så ännu.

Och de nominerade till årets pris är:

Eng: The Garden of Evening Mists
Levy: Swimming Home
Mantel: Bring up th Bodies
Moore: The Lighthouse
Self: Umbrella
Thayil: Narcopolis

måndag 8 oktober 2012

Spekulationer

Vi är i början av oktober, och traditionsenligt är alla Nobelprisspekulationer igång. Som det är med de flesta händelser som vi människor ser fram emot är det till stor del förväntningarna innan som ger mest utdelning (men det är klart, i Nobelprisfall ger en vinst förmodligen ganska stor utdelning också...). Redan idag är det faktiskt dags att tillkännage årets första vinnare  - vem eller vilka får det hedrande priset i medicin eller fysiologi? Förra året tilldelades priset Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman för deras forskning kring immunförsvaret. På tisdag meddelas sedan vinnaren av fysikpriset och på onsdag kemipriset.

Här på biblioteket är vi av naturliga skäl mest intresserade av det prestigefyllda Nobelpriset i litteratur, och i medierna är spekulationerna i full gång. Tyvärr får vi väl inse att det blir svårt att toppa förra årets framgång..!





torsdag 4 oktober 2012

Romantik för vuxna flickor

Gillar du att drömma dig bort och läsa härliga romaner om kärlek? Då ska du komma till Åhus bibliotek torsdagen 11 oktober kl. 14.00 när vi presenterar Romantik för vuxna flickor. Vi berättar om bl.a. Simona Ahrnstedts ”Betvingade”, Isabell Wolffs ”Porträttet av dig” och John O´Farrells ”Mannen som glömde sin fru”. Det blir ytterligare 6 böcker på 45 minuter och kanske får du med dig ett guldkorn du inte visste fanns.

Välkommen.

onsdag 3 oktober 2012

MTM

Biblioteket ska ju vara tillgängligt för alla, även blinda och folk med andra lässvårigheter. Har du svårt att läsa har du rätt till hjälpmedel, till exempel talböckerDem kan du få via Tal och punktskriftsbiblioteket , som byter namn till MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, 1 januari 2013.

Biblioteket har Läs och Skriv, Bibliotek för Alla samt vissa tidskrifter inlästa i daisy-format. Fråga talbokspersonalen om du vill veta mera!

Vill du läsa Specialpedagogisk Tidskrift så finns den på Kristianstad Högskola, eller också kan du be oss på biblioteket om en artikelkopia till självkostnadspris.
  Europeiska Dyslexiveckan 1-7 oktober
Litteraturutredningen
Budgetpropositionen

tisdag 2 oktober 2012

Äppel, päppel



Jag startade äppelkaksbakarsäsongen för en månad sen ungefär. Ett av mina favoritrecept som jag bara måste göra varje år är äppelkakan ur boken ”Bakat” (Allt om mat) som min kollega Helén skrev om förrförra hösten (se receptet här).


Men det här receptet ur Maria Öhrns ” Smulpajer : nya och gamla favoriter för smulälskaren” går inte av för hackor heller!




Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

För 4-6 personer.

Ingredienser
Kardemummasmulor: 
2 dl havregryn
1 liten nypa salt
½ tsk malen eller finstött kardemumma
50 g kallt smör
 ½ dl brun farin 

Äppelringar: 
3 medelstora äpplen (ca 500 g) gärna Ingrid Marie eller Jona gold
Smör
Brun farin
Kanel

Vaniljglass: Köpt eller hemmagjord

Gör så här: Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa.

Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de har fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan.

Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

Fler bakningsböcker med äpplen hittar du på hylla Qcae på biblioteket!