fredag 29 juni 2012

Tanten - coolare än någonsin


För äldre kvinnor är epitetet tant närmast ett skällsord. Däremot hyllar många yngre kvinnor tanten som representant för en livsstil och förespråkare för det lilla i livet. Stickning, långkok, små kakor och annat som de som barn blev bemöta med av äldre kvinnor. Man kan stöta på 20-åriga kvinnor som bloggar om det perfekta kafferepet och var man hittar den ultimata läggningsvätskan till värmespolorna. På internet regerar de unga tanterna som Underbara Clara som tagit, syltandet, saftandet, heminredandet och 50-talsmodet till nya höjder (ca 50 000 besökare i veckan). Bakom bloggen Miriams kafferep står Miriam som presenterar sig som en ”19-årig tjej född 80 år försent …” Husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall (vilka som också kommer till bokfestivalen) avslöjar deras tantvurm i kakboken Kärleksmums - 101 söta favoriter ”Vi är egentligen i 80-årsåldern, har stödstrumpor, löser melodikryss och tar promenader arm i arm. Tanten is the shit.” I Anna Erikssons bok Tantvarning uppmanas alla förtidiga tanter att våga vara tant fullt ut och man kan till och med göra ett tanttest, så man håller måttet.

Tanten har blivit ett motsägelsefullt begrepp, för vissa kan hon representera trygghet och beständighet medans för andra osynlighet och maktlöshet. I och med att den stora gruppen 40-talister är eller kommer att bli tanter, så kommer begreppet nog att förändras eller försvinna. Så länge tanten framstår som ett hot för äldre kvinnor kommer man att sky henne. Vår tids pensionärer åker på golfresor och vill vara unga så länge som möjligt. 40-talisterna kommer nog ta en hård strid mot föraktet gentemot den äldre generationen.  I dagens samhälle där ungdomlighet premieras vill ingen längre vara tant. Det är otidsenligt, omodernt, inget att räkna med. Vi ser en stark offensiv mot föraktet för ”kulturtanten” och det är många som kämpar för att vända det epitetet till någonting positivt. Gudrun Sjödén twittrar till exempel som @kulturtant.
Forskare i nätverket TantForsk vid Umeå universitet vill återupprättar tanten i (t)antologin Tanten, vem är hon? Eva Söderberg och Evelina Johansson från nätverkverket Tantforsk kommer till bokfestivalen och samtalar med Ulf Berggren, som har skrivet en uppsats om kulturtanten, på torsdagskvällen kl. 19.00 den 6 september.
1 kommentar:

  1. A; vore cool om du kallade mig Uffe i stället för Ulf - det var många år sedan jag lyssnade till den versionen av namnet. :-)
    /Uffe Berggren

    SvaraRadera