tisdag 8 maj 2012

Bra deckare för dig med starka nerver!

Jag läser gärna deckare och tycker att det framförallt finns många bra engelska deckarförfattare. En relativt ny favorit är Belinda Bauer som debuterade 2010 med Mörk jord. För denna bok fick hon fick samma år deckarvärldens mest prestigefyllda pris The Gold Dagger och det var ett bra val för den är verkligen välskriven, spännande och ganska annorlunda i val av miljö, personer och upplägg jämfört med mycket annat i genren.

Boken handlar om en 12-årig pojke, Steven Lamb, som varje dag efter skolan går ut på Exmoorheden som sträcker ut sig precis utanför hans hem och gräver. Han gräver för att försöka hitta kvarlevorna efter sin morbror Billy, som försvann för 18 år sedan, då 11 år gammal. Man tror att Billy föll offer för massmördaren och psykopaten Arnold Avery, men kroppen har aldrig hittats. Trött på att gräva kommer Steven på att det ju finns en person som måste veta var kroppen finns, nämligen mördaren och han skriver ett brev till denne i fängelset. Detta blir inledningen på en fruktansvärd katt- och råttalek då brevet och den följande brevväxlingen väcker ett begär hos denne pedofil och psykopat som legat och slumrat i 18 år.


Uppföljaren till Mörk jord heter Skuggsida och kom på svenska i år. Den utspelar sig i samma miljö som den tidigare boken och man får lära känna fler personer i den lilla byn Shipcott. Det är mångapå samhällets skuggsida som beskrivs och verkligheten är dyster för väldigt många av invånarna.Byns polis, Jonas Holly försöker göra sitt bästa i att skydda dem, men när byn drabbas av flera mord på försvarslösa sjuka åldringar blir han och alla andra djupt chockade. Det verkar dessutom som om någon tycker att det är Jonas fel och anklagar honom för att inte sköta sitt jobb. Anklagelserna övergår i hot som bara blir fler och det blir också morden. Bokens upplösning är något av det mest överraskande jag läst på länge och i boken ställs också frågan ”Skulle du veta att det var en mördare du hade framför dig om du såg honom i ögonen?” Även det något att fundera över.


Belinda Bauer har skrivit ytterligare en bok som ännu inte finns i svensk översättning, på engelska heter den Finders keepers och fortsätter på den inslagna vägen. Ännu en läsupplevelse att se fram emot. Läs mer om Belinda Bauer och hennes värld här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar