onsdag 23 maj 2012

Borta hemma

"jaded: avtrubbad

Vi tävlar om vem som är mest skeptisk. Alltifrån Amerika kommer aldrig rösta fram en jude till president ända ner till Den yngste, gulligaste, mest hundögde killen kommer garanterat att bli nästa American Idol. Som vår egen version av den där gamla låten - "Anything you can do, I can do better".
Men.
När allt kommer omkring vill vi båda två att rätt sak ska hända, rätt person vinna, rätt tanke överleva. Vi tror inte att det kommer att bli så, men vi vill det i alla fall. Ingen av oss har givit upp."
David Levithan, Liten parlör för älskande, s 129
En bok som påminner om Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande i det att den, som en ordbok, i alfabetisk ordning, kortfattat berättar om en kärlekshistoria. Men där Xialou Guo berättar om kulturkrockar, resor och kärlek, berättar David Levithan om kärlek mellan två från samma land. Det kan vara nog så långt mellan två personer ändå. Eller nära.

"Oväsen, tänkte Sophie. Hon visste att de här headbangande pojkarna med sina svarta T-tröjor med tryck föreställande en eller annan djävuls-avatar i grunden var trevliga pojkar till skillnad från dem på Shillongs konserter för vilka det våldsamma ofta var fysiskt och som ohyggligt gärna, efter att de hade krossat flaskor och skurit upp åskådarsitsar, ville hitta ett ansikte att slå sönder. Medan dessa killar alla var kopior av Swami och Ringo och Shiva - pojkar som älskade sina masala dosas och respekterade sina föräldrar och höll sina flickvänners händer i biosalongerna. Men var de inte innerst inne frustrerade, undrade Sophie, de som kunde svänga sina huvuden med en epileptikers okontrollerbara ursinne och bli så galna av oväsendet?"
Anjum Hasan, Bort, bort, s 112

Sophie, berättelsens huvudperson, försöker komma bort från sin tråkiga by Shillong genom att flytta in till storstaden Bangalore. Väl där längtar hon hem igen...En modern, vindlande berättelse genom Indiens olika skikt och kulturer, en brytningspunkt i tid och rum.
"Det finns en främling i oss alla; det är den del av oss själva som vi inte känner och som andra avslöjar för oss. Antingen direkt eller indirekt. Främlingen är på samma sätt den okände som står framför sig själv. Det är sökandet efter den andre, att dela kärlekens eller vänskapens frukter med. Det är som gravitationskraften. Den drar oss oemotståndligt till varandra."
Brigitte Gacha, Ugglemasken, s 194

Intressant men lite långrandig historia om en man från Kamerun som får Nobelpriset i fysik, berättat med hans hustrus ögon. Hon upptäcker både sig själv och sin man på nytt. Särskilt roligt för en svensk är beskrivningen av Stockholm och Nobelprisfestligheterna.

Tre länder, tre kärlekspar, tre historier om att komma bort -  och komma hem igen. Det svåra, och enkla, i att närma sig en annan människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar