måndag 13 december 2010

Keith Richards


Rockrebellen Keith Richards har - mot alla odds, får man nog säga - hunnit bli gammal. Han fyller faktiskt 67 nu på lördag och man kan väl lugnt kalla honom legendarisk, både som musiker och som levnadsglad och självdestruktiv hedonist.


När han nu skriver sina memoarer handlar också mycket om det tunga narkotikamissbruket från 70-talet och om den mer långvariga alkoholismen. Det är ärligt och rakt skrivet, aldrig självömkande eller ursäktande. Ibland blir det till och med väldigt underhållande, hur nu det är möjligt.


Men framför allt handlar det ju om musik. The Rolling Stones var och är fortfarande ett av de allra största rockbanden och här får man följa dem från insidan. De ständiga bråken med vännen och sångskrivarpartnern Mick Jagger finns med, och han tar gärna till storsläggan när det gäller Mick, som han kallar för "Hennes Höghet". Riktigt intressant blir det när han skriver om arbetet med de stora albumen från tidigt 70-tal, kanske speciellt det besvärliga dubbelalbumet "Exile on Main St." som spelades in under kaotiska förhållanden i Keith franska jättevilla.


Lämpligt nog kommer samtidigt en DVD från just den inspelningen, "Stones in Exile". Här får man bakgrunden till utlandsflytten och höra hur de olika bandmedlemmarna upplevde livet utanför England. Det är ju nästan rörande att man kan bo i Frankrike med en privat stjärnkock och ändå längta tillbaka till det engelska köket!


De distingerade gentlemännen Jagger och Charlie Watts guidar - lite förvirrat - bland olika inspelningsplatser och vi får en hel del aldrig tidigare visat bildmaterial. Och musik i massor förstås! Ett lite förvånande gäng kändisar intervjuas om det klassiska albumet: Sheryl Crow, Liz Phair, Jack White och Will.I.Am från Black-Eyed Peas, bland andra.

Det här är ett måste för alla Stones-fantaster men även andra bör ha glädje av alla bilder från en faktiskt ganska avlägsen tid och alla intervjuer med de gamla farbröderna själva.

Och så var det ju själva skivan då! Den har nyligen släppts i en fantastiskt remastrad version på en CD. En vild blandning av rock, blues, soul, gospel och country. Här finns klassiker som "Tumbling Dice", "Sweet Virginia", "All Down the Line" och den makalösa jublande rockexplosionen där Keith själv tar över sången.
Ett närapå 40 år gammalt album som låter precis lika aktuellt idag. Det blev ju också Stones sista riktigt stora album. Efter det gick det nerför, även om de fortfarande är ett av världens mest populära liveband.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar