torsdag 2 december 2010

Julgodis

Det börjar bli dags att fundera på vilket julgodis man ska göra i år. En ohotad favorit är ”Leilas rocky road” som måste vara världens godaste godis. Ska du bara göra en sorts julgodis i år så har du receptet här:

600 g mörk kvalitetschoklad 70 % (funkar lika bra med Marabous mörka)
2 påsar dumlekola (jag brukar dela dem i mindre bitar)
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller i mikro. Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

En annan favorit är pepparkakskola och även det receptet kommer från Leila Lindholm.
Till ca 50 kolor behöver du:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned pepparkakskryddorna. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Mer recept finns det i Johanna Westmans ”Julgodis” och i ” Julgodis (choklad,
marsipankonfekt, knäck, karameller, mjuka kakor, marmelad - och mycket mera).

http://www.receptcentralen.se/julgodis/ finns det också en hel del recept att välja bland. Jag blev väldigt sugen på att göra kokoschokladen som tydligen ska smaka ungefär som Bounty. Det kanske kan bli en ny favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar